سنگ های فرازمینی که راز زندگی را آشکار می کنند
به گزارش شیک بار، سنگ های فرازمینی که به تازگی با یک کاوشگر فضایی به زمین رسیده اند، می توانند به پرسش های بزرگ در رابطه با زندگی موجودات فضایی احتمالی و وجود انسان پاسخ دهند.
به گزارش شیک بار به نقل از ایسنا، چندین میلیارد سال پیش در آغاز منظومه شمسی، یک دنیای مرطوب و نمکی به دور خورشید ما چرخید، سپس به طرز فاجعه باری با یک جرم دیگر برخورد کرد و تکه تکه شد.
به نقل از گاردین، یکی از توده های به جامانده، سیارک «بنو»(Bennu) بود که مواد معدنی آن به تازگی توسط کاوشگر فضایی رباتیک «اسیریس-رکس»(OSIRIS-REx) آمریکا به زمین آورده شدند. حالا مشخص شده این سیارک حاوی سطوح غنی از مواد شیمیایی پیچیده است که به منظور زندگی مهم هستند.
پروفسور «سارا راسل»(Sara Russell)، کانی شناس کیهان در «موزه تاریخ طبیعی لندن» و پژوهشگر ارشد یک پژوهش بزرگ در رابطه با کانی های سیارک بنو، اظهار داشت: چیزهایی در نمونه های بنو وجود داشتند که ما را کاملا منحرف کردند. تنوع مولکول ها و مواد معدنی موجود در آن مشابه نمونه های فرازمینی هستند که پیش تر مطالعه شده اند.
نتایج این مأموریت و سایر مأموریت ها، یک نمایش مهم را در نمایشگاه موزه تاریخ طبیعی لندن تشکیل خواهد داد که «?Space: Could Life Exist Beyond Earth» نام دارد و در روز ۱۶ مه افتتاح می گردد. راسل اظهار داشت: این یک فرصت مهم برای عموم مردم خواهد بود تا در رابطه با پیشرفت های اخیر پیرامون جست وجوی زندگی در دنیاهای دیگر بیاموزند.
همان گونه که در نمایشگاه مشخص خواهد شد، عناصر شیمیایی اساسی به منظور زندگی را میتوان در دیگر اجرام منظومه شمسی مانند شهاب سنگ ها یافت. با این حال، مواد موجود در سیارک بنو از نظر داشتن این ذخایر غنی هستند. راسل اظهار داشت: جهان مادری این سیارک به وضوح دارای دریاچه های زیرزمینی آب نمک بوده است و هنگامی که این دریاچه ها تبخیر شدند، نمک هایی مانند نمک های موجود در بستر دریاچه های خشک روی زمین به جا ماندند.
علاوه بر این، فسفات ها، آمونیاک و بیشتر از ده ها آمینواسید پروتئین ساز که در انواع زندگی روی زمین وجود دارند و پنج عنصر مهم سازنده آران ای و DNA را می سازند، در نمونه های آورده شده توسط اسیریس-رکس یافت شدند. راسل افزود: این اطلاعات نشان می دهند که سیارک هایی شبیه به بنو به زمین برخورد کرده اند و مواد مهمی را بهمراه آورده اند که به ظهور زندگی روی زمین انجامیده است.
دانشمندان معتقد نیستند که زندگی در خود بنو تکامل یافته اما باور دارند که سیارک های دیگری مانند آن امکان دارد جهان های دیگر را با مواد اولیه سازنده زندگی تأمین کرده باشند. روی محیط گرم و پایدار زمین، این امر به ظهور نخستین موجودات درحال تولید مثل در بیشتر از ۳.۷ میلیارد سال پیش انجامید. باید دید که آیا آنها در دیگر جهان های امیدوارکننده مانند مریخ و قمرهای مشتری و زحل شامل «اروپا»، «گانیمد»، «تیتان» و «انسلادوس» ظاهر شده اند یا خیر. این اطلاعات هم اکنون مبحث برخی از مأموریت هایی است که در نمایشگاه موزه تاریخ طبیعی لندن به معرض نمایش گذاشته خواهند شد و دو کاوشگر را هم در بر می گیرند که حالا بسمت اروپا و گانیمد -قمرهای پوشیده از یخ مشتری- می روند.
علاوه بر این، روبات مریخ نورد «روزالیند فرانکلین»(Rosalind Franklin) ساخت انگلستان مقرر است در سال ۲۰۲۹ روی مریخ فرود بیاید و در اعماق خاک آن حفاری کند تا به شواهدی از وجود زندگی برسد.
در گذشته، نمونه هایی از سنگ های فرازمینی در دسترس برای مطالعه عموما به شهاب سنگ ها، تکه هایی از ماه و توده های مریخ که با برخورد اجرام بزرگ و پرتاب بقایا به فضا بسمت زمین آمده بودند، محدود می شدند و بعضی از آنها در نهایت بعنوان شهاب سنگ های مریخی روی سیاره ما سقوط کردند.
بازدیدکنندگان این نمایشگاه می توانند نمونه هایی از مواد ماه و مریخ و همینطور شهاب سنگی را که بعد از جدا شدن از یک سیارک روی سیاره ما فرود آمد، لمس کنند. جالب اینجاست که قدمت این سنگ از خود زمین بیشتر است. «سیناد مارون»(Sinead Marron) مدیر ارشد نمایشگاه های موزه تاریخ طبیعی لندن اظهار داشت: این مانند یک فیلم پرفروش خواهد بود.
راسل اظهار داشت: اسیریس-رکس ۱۲۰ گرم گرد و غبار بنو را به زمین آورده و حدود ۲۰۰ میلی گرم از آن برای مطالعه به موزه داده شده است. وقتی برای نخستین بار کپسول را باز کردیم، همه جا این غبار سیاه را دیدیم که در آن ذرات سفید وجود داشت. فکر کردیم امکان دارد آلوده باشد اما معلوم شد تلفیقی از فسفر است که در شهاب سنگ ها ندیده ایم اما به منظور زندگی کاملا حیاتی می باشد. من از دیدن آن شگفت زده شدم.
دورنمای احتمال وجود حیات در مکان دیگری از کیهان، هفته گذشته به تیتر خبرها تبدیل شد چونکه اعلام گردید مشاهدات صورت گرفته در رابطه با سیاره فراخورشیدی «K2-18b» توسط «تلسکوپ فضایی جیمز وب»، نشانه شیمیایی دو ترکیب موجود در زمین را که تنها توسط موجودات زنده تولید می شوند، آشکار کرده است.
مواد شیمیایی دی متیل سولفید و دی متیل دی سولفید به خودی خود به منزله اثبات فعالیت بیولوژیکی بیگانه نیستند، اما این امید را تقویت کرده اند که ما در جهان تنها نیستیم.
دانشمندان اذعان می کنند که اثبات قطعی وجود زندگی در جهان های دوردست بیرون از منظومه شمسی خیلی سخت خواهد بود؛ مگر اینکه نشانه ای از یک هوش فرازمینی بتواند وجود آنرا اعلام نماید. در مقابل، جمع آوری و مطالعه انواع زندگی بیگانه در منظومه شمسی آسان تر خواهد بود و امکان دارد روزی ثابت شود که زندگی در جهان های دیگر واقعاً وجود دارد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب