گزارش شیك بار

سایه روشن بورس املاك

سایه روشن بورس املاك

به گزارش شیك بار شورایعالی بورس در حالی با راه اندازی بورس املاك موافقت كرده كه برخی كارشناسان آنرا بازاری غیر ضروری دانسته و درباره خطر شكل گیری بازار جدید سفته بازی در آن اخطار می دهند.



به گزارش شیک بار به نقل از مهر، حسین سلاح ورزی نایب رییس اتاق بازرگانی ایران و عضو شورای عالی بورس روز شنبه چهارم مردادماه از تصویب راه اندازی بورس املاک، مستغلات و امتیازات در شورای عالی بورس آگاهی داد.
به نظر می رسد این تصمیم با حمایت حسن قالیباف اصل رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و دبیر شورای عالی بورس و فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد و رئیس شورای عالی بورس همراه بود که توانست مصوبه این شورا را ستاندن کند؛ حال آنکه خیلی از کارشناسان اقتصادی به سبب مبهم بودن خیلی از زوایای تشکیل بورس پنجم و مستقل به اسم بورس املاک، با آن مخالف بوده یا حداقل خواستار انتقال اجزای آن به بورس کالا بوده اند.
جزئیات بورس املاک از زبان رئیس سازمان بورس
پس از اعلام تصویب ایجاد بورس املاک، قالیباف اصل رئیس سازمان بورس درباره جزئیات آن با بیان اینکه سرمایه اولیه تشکیل این بورس، ۵ هزار میلیارد تومان است، اظهار داشت: بنا بر این مصوبه، سه گروه سهامداری بورس املاک، مستغلات و امتیازات، شامل ۳۵ درصد تشکل های بخش خصوصی و تعاونی، ۳۵ درصد نهادهای عمومی دولتی و غیر دولتی و ۳۰ درصد نیز عامه مردم خواهند بود.
به نظر می رسد منظور از تشکل های بخش خصوصی و تعاونی، فقط اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران و اتاق تعاون باشد؛ نهادهای عمومی غیر دولتی نیز عمدتاً مربوط به املاک ستاد اجرایی، بنیاد مستضعفان، شهرداری ها و بانک هاست.
حمایت وزیر راه از بورس املاک: ابزارهای بورسی بازار مسکن تجمیع می شوند
محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی نیز در یک برنامه رادیویی از تشکیل بورس املاک حمایت کرد و در مورد ابزارهای مورد بررسی برای حل مشکل مسکن و تامین مالی این صنعت بوسیله بورس املاک اظهار داشت: انتشار اوراق سلف موازی استاندارد و امکان فروش متری مسکن، انتشار اوراق خرید دین مسکن، بازار مصالح ساختمانی، صندوق های املاک و مستغلات، بازار تهاتری ملک و مصالح به همراه توسعه صندوق های زمین و ساختمان مهمترین این ابزارها هستند که از میان آنها، تابحال صندوق های سرمایه گذاری زمین و ساختمان، عملیاتی شده و بررسی های لازم جهت کارآمدتر شدن این ابزار در دستور کار قرار دارد. سایر ابزارها نیز در حال بررسی هستند و در آینده ای نزدیک، خصوصاً اوراق سلف موازی استاندارد مسکن، عملیاتی خواهد شد.
کارشناس اقتصادی: برای این ابزارها نیازی به بورس مستقل با این سرمایه سنگین نبود
وزیر راه و شهرسازی در حالی از ابزارهای بازار سرمایه برای حل مشکل مسکن بوسیله بورس املاک نام می برد که بهروز ملکی، کارشناس اقتصاد مسکن درباره توجیهاتی که در این خصوص می شود، معتقد است: «آخرِ کارکرد این بورس، تامین مالی با ابزارهایی چون صندوق زمین و ساختمان، صندوق املاک و مستغلات، فروش متری مسکن و… است که اساساً نیاز به ایجاد بورس جدید نداشته و در حیطه فعالیت و وظایف نهادهای موجود خصوصاً شرکت های تامین سرمایه قرار می گیرد. ضمن اینکه با وجود بورس های کنونی فعال در کشور، هیچ خلائی احساس نمی گردد.»
«به زبان خیلی ساده، همه کارکردهایی که برای بورس املاک می توان تعریف کرد، توسط ساختار موجود نیز قابل انجام است. ظاهراً دوستان عزمشان را جزم کرده اند مشکل هویت بورس املاک را با سرمایه فوق سنگینِ ۵ هزار میلیارد تومانی جبران کنند!»
عضو شورای عالی بورس: صنعت ساخت و ساز توسعه می یابد
شاهین چراغی، عضو شورای عالی بورس نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اینکه گفته می شود مشابه این بورس در دیگر کشورها وجود ندارد، اتفاقاً مشابه این بورس در انگلیس و دوبی راه اندازی و معاملات بورس املاک لندن شروع شده است بورس املاک دوبی هم به زودی فعالیت خودرا آغاز می کند.
وی افزود: بخش مسکن هم اشتغال بالایی به وجود می آورد و هم مورد نیاز مردم است؛ ما در این بورس بحثمان بیشتر مشابه بازار اولیه است به این معنا که صنعت ساخت و ساز در حوزه های مسکونی و پروژه ای را مقرر است توسعه دهیم.
عضو هیئت مدیره بورس کالا تصریح کرد: خیلی ها تصورشان از بورس املاک این است که مقرر است شبیه بنگاه های املاکی رفتار نماییم و مبادرت به دلالی خرید و فروش مسکن کنیم؛ در صورتیکه این اتفاق قرار نیست رخ دهد بلکه مقرر است بورس املاک به یک بازار مولد تبدیل گردد که در آن پروژه های انبوه سازی مسکن یا پروژه های عمرانی کشور که نیاز به منابع دارند، تامین مالی شوند.
وی اشاره کرد: تمام این دارایی های ملکی بوسیله اوراق (اوراق سلف موازی) مورد معامله قرار می گیرند با توجه به این که باید در کشور سالانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار واحد مسکونی ساخته شود، مقرر است منابع مالی ای که در جامعه وجود دارد را به سمت بورس املاک هدایت نماییم تا در بخش مسکن مصرف شود.
خرید متری خانه متناسب با توان مالی
چراغی همچون دستاوردهای بورس مسکن را ایجاد امکان برای خرید متری خانه عنوان نمود و اظهار داشت: مردم می توانند با ابزارهایی که در بورس املاک ارائه می شود، سرمایه گذاری کنند به این صورت که هر سال بتوانند متراژی از ساختمانی که مورد نظر دارند خریداری نموده و از این افزایش قیمت ها خودرا در امان بدارند ضمن اینکه علاوه بر خریداران مسکن، سازندگان و دارندگان زمین هم می توانند به سرعت دارایی های خودرا نقد کنند.
وی درباره فروش متری مسکن در بورس املاک اظهار داشت: سرمایه گذاران در این بورس می توانند برمبنای منابع و میزان پولی که در اختیار دارند، چند متر از هر پروژه را خریداری می کنند و مرتباً این متراژی که خریداری شده را می افزایند پروژه های انبوه سازی مسکن که در حال راه اندازی هستند، همزمان با پیشرفت پروژه، با افزایش قیمت مواجه هستند؛ درنتیجه اوراق متری مسکن هم مرتباً ارزشمندتر می شوند.
به گفته چراغی، مالک این اوراق متری مسکن (اوراق سلف موازی استاندارد) می تواند آنرا به افراد دیگری واگذار کند یا اینکه با افزایش متراژ واحدهای خریداری شده، می تواند معادل آنرا واحد مسکونی از همان پروژه دریافت کند و واحد خودرا تحویل بگیرد.
وی افزود: بعنوان مثال اگر یک واحد مسکونی ۱ میلیارد تومان قیمت دارد ولی فردی ۲۰۰ میلیون تومان دارد، نمی تواند در شرایط فعلی، قسمتی از این ملک (مثلاً ۲۰ متر مربع) را خریداری کند ولی در بورس املاک این ابزارها ایجاد خواهد شد که به مردم این امکان را می دهد تا از این افزایش قیمت مسکن عقب نمانند و بتوانند از نقدینگی خود به نسبت ارزشی که از یک ملک مسکونی دارد، بهره برداری کنند.
دیگر عضو شورای عالی بورس: احتمال افزایش سفته بازی را رد نمی کنم
سعید اسلامی بیدگلی، عضو شورای عالی بورس هم شب گذشته در رادیو اقتصاد با اعلان اینکه من همزمان هم مخالف با بورس املاک بودم هم موافق آن، گفت: موافقان بورس املاک دو هدف کلی دارند، یکی نقدشوندگی بخش املاک و دیگری شفافیت در معاملات.
وی اضافه کرد: موافقان می گویند با تشکیل بورس مسکن می توانند ابزارهای جدید تامین مالی بخش مسکن و ساختمان در آن ایجاد کنند؛ با بررسی آمار مسکن می بینیم که رشد سرسام آوری در بخش مسکن و املاک داشته ایم، اگر فردی ابتدای امسال پس اندازی معادل خرید ۲۰ متر مسکن داشت ولی هیچ جا ۲۰ متر از یک واحد مسکونی را نمی فروشند، با این افزایش قیمت ها، در انتهای تیر ماه همان ۲۰ متر را هم نمی توانست بخرد؛ اما اگر ابزارهایی وجود داشت که می توانست آن ۲۰ متر را خریداری کند و به مرور و با افزایش پس اندازهای خود، متراژ باقی مانده را خریداری کند، شاید می توانست قدرت خرید را حفظ کند.
عضو شورای عالی بورس افزود: اینکه با بورس مسکن بتوانیم جلوی افزایش قیمت مسکن را بگیریم، ارتباطی به هم ندارد؛ افزایش قیمت مسکن مربوط به فاکتورهای کلان اقتصادی، سیاسی و بین المللی است؛ بورس مسکن تنها می تواند پروژه های انبوه سازی بزرگ را تامین مالی کند؛ اما اینکه فکر نماییم با بورس مسکن بتوانیم قدرت خرید مردم و سرمایه گذاران در بخش مسکن را افزایش دهیم و این مشکل را حل نماییم، اشتباه است.
وی یکی از دلیلهای افزایش قیمت در حوزه املاک و مستغلات را سفته بازی دانست و اظهار داشت: این بورس می تواند به کاهش سفته بازی کمک نماید اما اگر فاکتورهای کلان اقتصادی مانند رشد نقدینگی و تورم کنترل نشود، بورس املاک هم نمی تواند کمکی به بازار مسکن کند.
اسلامی بیدگلی تشکیل بورس املاک را مورد استقبال سرمایه گذاران کلان دو بخش بازار سرمایه و بازار مسکن دانست و اظهار داشت: فروش املاک وابسته به نهادهای حاکمیتی، اوراق رهنی، صندوق های زمین و ساختمان و مانند آنها می تواند به بورس املاک بیاید.
وی در عین حال تصریح کرد: احتمال افزایش حجم سفته بازی در بورس مسکن وجود دارد.
دبیر هیئت مؤسسان بورس املاک: همه سرمایه ۵ هزار میلیارد تومانی اولیه تکمیل شد
حسن بان دبیر هیئت مؤسسان بورس املاک و مستغلات در گفت و گو با خبرنگار مهر درباره خاصیت های این بورس گفت: در این بورس از ذی نفعان مانند نهادهای عمومی و غیر دولتی، انبوه سازان و دارندگان زمین و مسکن دعوت می شود تا با سرمایه گذاری ۵ هزار میلیارد تومانی، در این بورس سرمایه گذاری کنند.
وی اضافه کرد: این سرمایه اولیه هم اکنون با حضور بخش خصوصی تکمیل شده است.
دبیر هیئت مؤسسان بورس املاک افزود: طی هفته آینده اطلاعیه ای منتشر می شود که بخش خصوصی شامل اتاق بازرگانی و اتاق تعاون پذیره نویسی را آغاز کنند. بعد از آن مردم عادی هم می توانند در پذیره نویسی ۳۰ درصد باقی مانده سهام شرکت بورس املاک مشارکت کنند.
وی با اعلان اینکه هم اکنون قسمتی از دستورالعمل ها آماده شده، اضافه کرد: پیش بینی می نماییم تا چهار ماه آینده پذیره نویسی اولیه را آغاز نماییم.
بان تصریح کرد: تا هفته آینده ثبت شرکت بورس املاک با تامین سرمایه از طرف اتاق های ایران و تعاون نهایی خواهد شد.
فعال بازار سرمایه درباره علت بالا بودن سرمایه اولیه شرکت بورس املاک اظهار داشت: شورای عالی بورس هم با این سرمایه اولیه موافقت کرد؛ به خصوص که مدل کسب و کار و ماهیت بورس املاک با سایر بورس ها فرق دارد و قرار نیست همین کاری که در بورس های دیگر در حوزه بازار مسکن انجام می شود، در بورس املاک هم صورت گیرد.

1399/05/08
14:31:39
5.0 / 5
1907
تگهای خبر: ابزار , بار , بنیاد , تعاونی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
Shikbar شیک بار
shikbar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت شیك بار محفوظ است

شیك بار

حمل و نقل و باربری