رئیس مركز تحقیقات و آموزش كشاورزی استان اصفهان:

احصاء موانع و مشکلات بخش کشاورزی وظیفه ماست

احصاء موانع و مشکلات بخش کشاورزی وظیفه ماست

به گزارش شیک بار، اصفهان رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، اظهار داشت: یکی از برنامه های این مرکز، حضور و مشارکت محققین معین در هر شهرستان برای احصاء موانع و مشکلات واقعی بخش کشاورزی در هر منطقه است. بعد از جمع آوری این مسائل از میان خود کشاورزان، طرح های تحقیقاتی متناسب آنها اجرا می شوند.



محسن دادار در گفتگو با ایسنا، اظهار داشت: محققین ما در قسمت های علوم زراعی، علوم باغی، علوم دامی، منابع طبیعی، خاک و آب، گیاه پزشکی، علوم آبخیزداری، بخش صنایع مهندسی، بخش اقتصادی اجتماعی و بخش ثبت و گواهی بذر و نهال فعالیت می نمایند. با وجود تعدد و تنوع حوزه های کشاورزی در استان اصفهان، ما در همهٔ این حوزه ها فعالیت داشته و مرکز ما یکی از رتبه های برتر کشوری در زمینهٔ کارهای کاری است.

او رسالت مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان را ارائهٔ آخرین دستاوردهای کارهای پژوهشی و تحقیقاتی در حوزه های مختلف کشاورزی بخصوص چالش های درون استانی مثل مقابله با کم آبی و خشکسالی دانست و اضافه کرد: یکی دیگر از برنامه های ما، حضور و مشارکت محققین معین در هر شهرستان برای احصاء موانع و مشکلات واقعی بخش کشاورزی در هر منطقه است. بعد از جمع آوری این مسائل از میان خود کشاورزان، طرح های تحقیقاتی متناسب آنها اجرا می شوند.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان افزود: یکی دیگر از برنامه های آموزشی ما، ترویج و انتقال یافته های تحقیقاتی است که توسط محققین انجام شده و باید در مرحلهٔ عملی توسط کشاورزان مورد استفاده قرار گیرد. یکی از کارهای اصلی ما توسعه و پشتیبانی از شرکتهای دانش بنیان و تأسیس پردیس فناوری و نوآوری کشاورزی است.

دادار با اشاره به این که ۲۴۱ طرح تحقیاتی توسط محققین مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان در سال ۱۴۰۲ اجرا شده است، اشاره کرد: ۵۴ درصد از این پروژه های تحقیقاتی به حوزهٔ امنیت غذایی، ۱۸ مورد از این پروژه ها به حوزهٔ منابع طبیعی و خاک و آب، ۱۷ درصد از پروژه ها به حوزهٔ تنوع زیستی و حفظ ذخایر ژنتیکی، ۸ درصد از پروژه ها به بخش مدیریت اقتصاد اجتماعی و ۳ درصد از آنها به بحث تغییر اقلیم اختصاص یافته و دورنمایی از کارهای ما را نشان میدهد.

او با اشاره به فرمایشات رهبری در مورد اولویت داشتن مسئلهٔ امنیت غذایی، افزود: باتوجه به نیاز کشور در سال ۱۴۳۰ به ۱۷۵ میلیون تن غذا، ضروری است که امنیت غذایی در اولویت مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی باشد و این مساله فعالیت محوری ماست. ۹۱ درصد از طرح های تحقیقاتی ما کاربردی هستند و ۹ درصد را طرح های بنیادی تشکیل داده اند.۵۶ درصد طرح های تحقیقاتی ما ملی بوده و از تهران به ما ابلاغ می شوند و ۲۰ درصد از آنها سفارشی بوده است. ۲۰ درصد از این طرح های پژوهشی مستقل بوده و ۳ درصد از آنها ترویجی و ۱ درصد هم مشترک است.

این استادیار دانشگاه، با تکیه بر این که الان ۳۵۰ مورد از مسائل کشاورزی به تفکیک هر شهرستان در استان احضا شده است، اظهار داشت: محققان معین ما با اتحادیه ها تشکل ها و جهاد کشاورزی تشکیل جلسه می دهند و مسائل اساسی را کشف و به ما منتقل می کنند. متأسفانه بودجه ما کم است و برای حل تمام این مسائل کفاف نمی دهد، بنا بر این تلاش می نماییم با اتحادیه ها و تشکل های بزرگی همچون اتحادیه گلخانه داران و اتحادیه دامداران ارتباط برقرار نماییم و از اعتبارات آنها برای حل مشکل استفاده نمائیم. البته این مهم وقتی اتفاق می افتد که این نهادها نسبت به نفع طرح های تحقیقاتی آگاهی داشته باشند و با ما همکاری کنند.

بهره وری آب؛ مشکل اصلی کشاورزان اصفهانی


دادار یکی از اشکالات کشاورزی استان را بهره وری آب دانست و اظهار داشت: باتوجه به محدودیت منابع آبی کشور و خشکسالی کشور ضروری است که به کشاورزان کمک نماییم تا کشاورز با توجه به این محدودیت، سوددهی هم داشته باشد.

او افزود: تأمین نهاده های خوراک دام و طیور، افزایش بهره وری در تولیدات محصولات گلخانه ای، شناسایی گونه های گیاهان دارویی در منابع طبیعی استان که تحمل کم آبی و شوری آب را دارند، پاره ای از کارهای ما در مرکز تحقیقات هستند.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی با اشاره به این که یکی از وظایف مرکز ما در حوزهٔ بهره‏ وری آب، معرفی گیاهانی به کشاورزان است که متحمل شوری و کم آبی باشند، اشاره کرد: ما در استان اصفهان، بالاترین رتبهٔ تولید شیر را داریم. گاوداری های ما توسعه یافته اند و تأمین علوفه برای آنان یک لزوم است. یکی از علوفه های رایج این صنعت، ذرت علوفه ای است. ما در شرایط معمولی به ۸ میلیون تن ذرت برای تأمین آذوقه دام ها نیاز داریم. راهکار ما اینست که علوفه ای معرفی نماییم که با همین حداقل آب، عملکرد بهتری داشته باشد.

وی اضافه کرد: برای کشت این ذرت علوفه ای در هر هکتار ۱۰ هزار متر مکعب آب مصرف می شود. محققین ما در سالهای قبل قصیل جو را بعنوان جایگزین ذرت علوفه ای معرفی کردند. این جو ۳ هزار متر مکعب در هر هکتار مصرف می کند. عملکرد ذرت علوفه ای ۶۰ تن در هکتار و عملکرد قصیل جو ۴۵ تا ۵۰ تن در هکتار است، اما قصیل جو درصد پروتئین بالاتری دارد. اگر روش آبیاری تیپ جایگزین روش آبیاری غرق آبی شود، قصیل جو ۲ هزار و ۵۰۰ متر مکعب در هکتار و ذرت ۷ هزار و ۵۰۰ متر مکعب در هکتار آب مصرف می کند. از نظر ماده خشک، قصیل جو به ازای ماده خشک ۲/۶ دهم بهره وری آب دارد و ذرت علوفه ای، ۱/۴ دهم بهره وری آب دارد و این یعنی ذرت آبکی تر از جو است. جو قصیل ۱/۲ دهم پروتئین دارد و ذرت ۰/۵ دهم پروتئین دارد. الان ۱۵ هزار هکتار از اراضی استان اصفهان به کشت قصیل جو اختصاص یافته است. معرفی قصیل جو یکی از مهم ترین دستاوردهای ما بوده است.



دادار یکی از رسالت های مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی را تولید هسته های اولیهٔ غلات دانست و تاکید کرد: محققان ضروری است بر مبنای اقلیم و شرایط آب و هوایی، انواع خاصی از بذرهای کشاورزی را به کشاورزان معرفی کنند. بعنوان مثال در استان اصفهان بالغ بر یک هزار و ۵۰۰ نوع گندم و جو کشت کردیم و از این تعداد، ۸ رقم گندم متناسب با این شرایط اقلیمی معرفی خواهد شد. جو طبس با شرایط اقلیمی ما در استان هم خوانی دارد. این بذرها در ۳ مرحله تولید می شوند و به دست کشاورز می رسند. جو گلشن تحمل شوری را دارد و نسبت به ریزش دانه و خوابیدگی و شکستگی مقاوم است. اگر در ۱۰ درصد از اراضی کشاورزی استان اصفهان این نوع جو کشت شود، تا ۲۶ میلیون متر مکعب در مصرف آب صرفه جویی خواهد شد. سازمان جهاد کشاورزی اعلام نموده که ضریب نفوذ ما ۶۵ تا ۷۰ درصد است و یعنی ۶۵ تا ۷۰ درصد از کشاورزان از بذرهای معرفی شده توسط ما استفاده می نمایند.

او افزود: کشاورزان در ابتدا برای پذیرش بذرهای جدیدی که ما سفارش می نماییم مقاومت می کنند، اما ما با بعضی از کشاورزان در شهرستان ها صحبت می نماییم و متعهد می شویم که درصورتی که بذر ما را کاشت و خسارت دید، ما خسارت آنرا پرداخت می نماییم و به این صورت وقتی کشاورزان مرغوبیت محصول را دیدند به آن روی می آورند. متأسفانه کشاورزان بعد از کشت اولیه به کاشت بذرهایی که خود کشت کردند، مبادرت می ورزند و همین مساله منحر به از میان رفتن بذرهای اصلاح شدهٔ ما می شود.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان با اعلان اینکه در مورد باغات، به معرفی ارقام باغی به باغداران می پردازند که عملکرد و تناژ بالا دارند، اضافه کرد: ما سال قبل یک نوع میوه بِه معرفی کردیم که دو برابر درخت به معمولی عملکرد داشت. ما زالزالک را پایه قرار می دهیم و بِه را به آن پیوند می زنیم، چونکه در این صورت، ریشهٔ مقاوم تر و جذب آب بالاتری خواهد داشت. محققین ما کدو می کارند و بر روی آن خیار را پیوند می زنند، چونکه جذب آب بهتری دارد و در مقابل آفات و بیماری ها مقاوم تر است.

دادار افزود: باغداران ترجیح می دهند که به سبب کمبود آب، باغ خویش را به زمین زراعی تبدیل و نهایتا سالی یک مرتبه بر آن کشت کنند. ما در این شرایط به آنان ارقامی را معرفی می نماییم که بهره وری بهتری داشته باشند.

او در انتها اشاره کرد: یکی دیگر از رسالت های ما حفظ تنوع زیستی است. الان گلابی نطنز و خمینی شهر درحال انقراض است. ما در ایستگاه های خود این گیاهان را حفظ می نماییم. در ایستگاه دستگرد، حدود ۱۲۰ رقم انار داریم و در ایستگاه مبارکه ۱۰۰ قلم گلابی بعنوان منبع ژنتیکی نگهداری می شود.





منبع:

1403/05/14
11:16:53
5.0 / 5
236
تگهای خبر: بار , بنیاد , تولید , زمین
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
لینک دوستان شیك بار
Shikbar شیک بار
shikbar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت شیك بار محفوظ است

شیك بار

حمل و نقل و باربری